De roots van Swarovski

jan van daalen
Berichten:48
Lid geworden op:05 mei 2018, 09:48
De roots van Swarovski

Bericht door jan van daalen » 14 jun 2018, 12:57

Rond 1600 (de eerste telescoop werd uitgevonden in Nederland in 1608) werd het huidige Tsjechië bewoond door, wat nu zou worden aangeduidt als, etnische Tsjechen en etnitsche Duitsers. Laatstgenoemden behoorden tot de klasse van de Glasmakers en eerstgenoemden tot die van de Houtwerkers/IJzerwerkers/Wagenbouwers.
In dit pré-Napoleonistische tijdperk (is dit een woord?) werden de inwoners in de registers ingeschreven onder hun familienaam of onder hun beroepsnaam, zoals Jan de Timmerman etc. Zo wordt in 1651 in deze registers de naam van Jan Swarovski ook aangetroffen, bij de aangifte van de geboorte van zijn zoon, onder de naam Jan Kolarz. In de Tsjechische taal is dit de benaming voor het beroep van de persoon die het ijzerbeslag om de wagenwielen slaat.
Hieruit mag men concluderen, dat de familie Swarovski tot de groep van de etnische Tsjechen behoort. Uit diverse akten blijkt dat de mannelijke Swarovski lijn huwden met etnische Duitse vrouwen en zodoende in contact kwam met het Gilde van Glasmakers/bewerkers.

In de zwaar beboste gebieden in Tsjechië, doorsneden door rivieren en beken, werd veel kwarts aan de oppervlakte aangetroffen. De houtvesters ontgonnen deze vindplaatsen voor de glasmakers en maakten ook het ijzer voor de bijlen en zagen. Ook fabriceerden zij de wagens voor het transport. Naast de "glashütten" werden watermolens gebouwd die in staat waren kwarts te kraken en eveneens het graan te malen.
Om zo'n glashut ontstond dus een hele gemeenschap van boeren die voor de voedselvoorziening zorgden. Houtvesters die bouwmaterialen en brandhout leverden. Wagenbouwers voor het transport en ijzerwerkers die het benodigde gereedschap fabriceerden. Arbeiderswoningen, landhuizen, schuren en onderkomens/winkels voor de middenstand verrezen.

Op 24 oktober 1862 werd een nazaat van deze Swarovski familie geboren in het Noord Boheemse Georgenthal, genaamd Daniël Swarovski wiens vader glasslijper was. Handmatige glasbewerking werd hem dus met de paplepel ingegoten. De industriële revolutie deed zijn intrede en ook Daniël besefte dat het handmatig slijpen van glas spoedig tot het verleden zou gaan behoren. Op 21-jarige leeftijd bezocht hij de Internationale Electrische Tentoonstelling in Wenen en zag hier de bevestiging van zijn visie hoe de toekomst er uit zou gaan zien door tentoongestelde vindingen van Siemens en Edison.
Negen jaar later, in 1892, vroeg hij een patent aan voor 's-werelds eerste electrisch aangedreven machine, die met een tot dan toe onmogelijke precisie en snelheid edelstenen en glas kon polijsten/slijpen.
Bohemen bood te weinig waterkracht om electriciteit op te kunnen wekken en in 1895 verhuisde Daniël naar Wattens waar de door het dorp (744 inwoners) lopende bergbeek voldoende waterkracht kon leveren en richtte daar, samen met zijn zwager Franz Weis en Armand Kosmann, deze nieuwe bedrijfstak op.
Zijn idee om het slijpen van glas en edelstenen te mechaniseren legde de basis voor het huidige uiterst succesvolle Swarovski concern.
In 1908 experimenteerde Daniël Swarovski, met zijn zonen Wilhelm, Friedrich en Alfred, met de mogelijkheden om zelf bleikristal (loodhoudend glas) te produceren, wat in 1913 resulteerde in een productie faciliteit waardoor een constante productie van hoogwaardig bleikristal kon worden gewaarborgd.

Naast vele anderen, ondervond ook Swarovski de gevolgen van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Werknemers dienden in het leger en de siersteen productie kwam nagenoeg geheel stil te liggen door gebrek aan levering van slijpmachines. Dit dwong hem om op zoek te gaan naar de fabricage van eigen slijpmachines- en methodes. Twee jaar later was Swarovski in staat eigen slijpschijven te produceren waaraan, zo bleek, ook vanuit andere bedrijven een grote behoefte was. Eén jaar na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog richtte Daniël Swarovski de Firma Tyrolit op, exporteerde zijn slijpmiddelen over de gehele wereld en anno nu is Tyrolit marktleider in dit segment, zoals ontegenzeggelijk Crystal en Optik dit ook zijn.

In 1935 bouwde Daniëls oudste zoon Wilhelm, in de fabriek van zijn vader een Porro 6x30 verrekijker die de basis zou vormen voor de Swarovski Habicht verrekijkers.
De Tweede Wereldoorlog brak uit en ook Oostenrijk werd door de Nazi's bezet. Naast alle andere optische bedrijven in de bezette gebieden, werd ook Swarovski voor de keuze gesteld: Produceren voor de oorlogsindustrie of inbeslagname en ontmanteling. Ook Swarovski koos voor het eerste en de geschiedenis leert dat door het gedwongen seriematig produceren van verrekijkers gedurende de Tweede Wereldoorlog, dit de basis zou leggen voor wat in 1948 (eerder kon niet aangezien de Allied Forces productie van potentiëel oorlogsmateriaal tot dan niet toestond) geschiedde:

De oprichting van Swarovski Optik in Absam Oostenrijk.

Zoals gememoreerd bestaat het Swarovski concern uit de Divisie Crystal, Optik, SwaroFlex (road safety) en Tyrolit. In 2016 bestond de jaaromzet van het gehele concern 3.36 miljard euro. 140 miljoen euro hiervan werd bijgedragen door de Divisie Optik. In 2017 was dit 150 miljoen euro.
Plaats reactie