het Huis Docter

jan van daalen
Berichten:48
Lid geworden op:05 mei 2018, 09:48
het Huis Docter

Bericht door jan van daalen » 21 jun 2018, 09:32

DOCTER OPTIK, Wetzlar en Eisfeld, Duitsland
Docter Optik Wetzlar GmBH werd in october 1984 opgericht door Dr. Bernhard Docter als een bedrijf voor de ontwikkeling, productie, marketing en vertegenwoordiging van optische producten. Mijlpalen van het bedrijf zijn:
- 1985. Start van de productie met ongeveer 40 medewerkers in Wetzlar.
- 1986. Fabricage van diaprojectoren en een patent voor een 70-120 mm zoom objectief. Tevens werd een Docter vestiging in de VS gerealiseerd: Docter-Optic-Technologies in New York.
- 1989 Overname van de firma Norma in Wenen en oprichting van Docter-Präzisionsoptic-Wien met als focuspunten productie van precisie optiek en coating technieken. Eerste levering van optische componenten naar Japan. Stichting van Docter-Optic-Japan in Yokohama.
- 1991. Overname van de glasfabriek in Schleiz-Thüringen (de vroegere Jena Glaswerke) en stichting van Docter-Optik-Schleiz GMBH met ongeveer 220 medewerkers. Overname van de Werke Eisfeld und Saalfeld van de voormalige VEB Carl-Zeiss-Jena en oprichting van de nieuwe firma’s:
1. Docter-Optic-Eisfeld met ongeveer 600 personeelsleden. In dat bedrijf worden onder andere gefabriceerd: verrekijkers, richtkijkers, observatie telescopen en projectie objectieven. In Jena worden ook Docter’s internationale vertegenwoordiging en de afdeling ontwikkeling en constructietechniek gevestigd
2. Docter-Optic-Saalfeld GMBH met ongeveer 310 personeelsleden. Daar worden hoogwaardige objectieven, speciale objectieven, reproductie objectieven, CCTV objectieven, lenzen en prisma’s geproduceerd en er zijn productie faciliteiten voor dunne lagen en coatings.
- December 1991. Overname van de glasfabriek Gehlberg-Thüringen (de vroegere Jena Glaswerke) en stichting van Docter-Glashutte-Gehlberg met ongeveer 120 personeelsleden. Tevens overname van de Firma Hund uit Wetzlar met 80 personeelsleden.
- 1992 Overname van de firma Thermo-Optik in Weilburg met ongeveer 40 personeelsleden. Overname van de optiekproducent Enna uit Wegscheid met ongeveer 20 personeelsleden.
In 1992 bestond de Docter-groep uit 14 bedrijven met in totaal 16 fabrieken en vertegenwoordigingen in de VS, Japan, Singapore en Thailand. In 1992 werkten er in totaal ongeveer 1800 mensen bij Docter-Optic.
Het huidige kijkerprogramma bestaat grotendeels uit de kijkers, die oorspronkelijk werden geleverd door Aus Jena (= Carl Zeiss Jena DDR). Dat zijn onder andere de Porro-1 kijkers uit de Nobilem serie, kijkers met een absolute topkwaliteit, een robuuste 7x40 kijker, oorspronkelijk bedoeld voor militair gebruik, door Docter verbeterde Notarem dakkant kijkers, de Turmon 8x21 en grote monoculaire en binoculaire Aspectem observatie kijkers.
Plaats reactie