het Huis Kahles

jan van daalen
Berichten:48
Lid geworden op:05 mei 2018, 09:48
het Huis Kahles

Bericht door jan van daalen » 20 jun 2018, 12:17

KAHLES, Wenen, Oostenrijk.

In 1898 verzorgde Karl Robert Kahles de fusie van de optiek fabriek Simon Plössl met de opto-mechanische werkplaats van Karl Fritsch in Wenen. Dat was het begin van de "Optische Anstalt Karl Kahles". Het bedrijf zou in de jaren daarna wereldfaam krijgen met de fabricage van kwalitatief hoogwaardige Kahles richtkijkers te beginnen met de Telorar richtkijkers uit 1900. In diezelfde tijd maakte Kahles ook verrekijkers en astronomische telescopen. Een succes waren ook de Mignon richtkijkers, in 1908 geproduceerd door de zonen Ernst en Karl Kahles, die de leiding van het bedrijf hadden overgenomen na het overlijden van hun vader.

In 1926 introduceerde Kahles de eerste serie Kahles HELIA richtkijkers met een briljant beeld en een groot gezichtsveld.
In WO-2 werd het bedrijf, zoals alle Europese optische fabrikanten, door de Nazi's gedwongen optiek te produceren en werden zij derhalve doelwit voor Geallieerde bombardementen, resulterend in de vernietiging van de fabriek in de winter van 1944-45. Karl Kahles jr. vond hierbij de dood.
Na 1945 nam Frederick Kahles III het op zich om het bedrijf weer volledig op te bouwen. Als specialist in het construeren van richtkijkers wist hij het bedrijf snel weer succesvol te maken.
In 1949 ontwikkelde Kahles één van de eerste zoom richtkijkers.
In 1960 verwierf Kahles een patent op waterdichte vizierkijkers en de succesvolle HELIA richtkijkers werden verbeterd en als de nu legendarische HELIA-SUPER op de markt gebracht.
Kahles was in 1972 de eerste vizierkijker fabrikant, die multicoating aanbracht op alle glas-lucht vlakken. Door de nieuwe KAHLES-AMV coating (Achromatische Mehrschicht Vergütung) hadden de Kahles richtkijkers meer dan 90% lichttransmissie, wat ook voor de huidige richtkijkers nog een kwaliteitsstandaard is.
In 1974 werd Kahles onderdeel van Swarovski Optik omdat er geen erfopvolging bestond.

Ter ere van het 100-jarig bestaansjubileum in 1998 werden de nieuwe HELIA-COMPACTS uitgebracht. Deze richtkijkers munten uit door optische prestaties, zeer groot gezichtsveld, zeer compacte constructie en de van Kahles zo bekende robuustheid.
In 2000 bracht Kahles een nieuwe serie kijkers op de markt, die niet in Wenen werd gemaakt, maar voor Kahles door de bekende OEM (Original Equipment Manufacturer) Kamakura in Japan.
Vanaf 1989 is Kahles een onafhankelijk van het moederbedrijf Swarovski opererend bedrijf.
Anno 2019 fungeert Kahles als Premium brand voor Swarovski als leverancier van militaire sniperscopes en toebehoren en dienen de verrekijkers als "onder lijn" voor de Swarovski optiek. Iets wat zowel Zeiss als Leica doen met betrekking tot hun eveneens in Japan geproduceerde Conquest en Trinovid lijn.
Plaats reactie