prototype van Swarovski

Plaats reactie
jan van daalen
Berichten: 49
Lid geworden op: 05 mei 2018, 09:48

prototype van Swarovski

Bericht door jan van daalen » 21 aug 2019, 19:06

Op de Birdfair 2019 toonde Swarovski voor het eerst hun prototype van een mono verrekijker, ontwikkeld in samenwerking met het Cornell Lab of Ornithology, met ingebouwde camera die het digitale beeld via Bluetooth verzend naar de Iphone waar de app @MerlinBirdID (een digitale vogelgids) weergeeft welke van de 3700 mogelijke soort vogels het betreft.
Op onderstaande site staat één en ander uitvoerig beschreven.

https://www.allaboutbirds.org/swarovski ... re-seeing/

Naar verluidt komt Swarovski in de eerste helft van 2020 met meer info mbt dit project.
Sony ging Swarovski een aantal jaren geleden voor met de eerste "digitale verrekijker" de DEV-50, maar dit betrof slechts twee aan elkaar gekoppelde videocamera's met 12x digitale zoom. Meer een gimmick dan een serieus te nemen poging de optische industrie een boost te geven.
Na verrekijkers die, naast waarnemingsmogelijkheid, ook afstand, luchtdruk, hoekelevatie, graden (in temperatuur en/of geografisch) weergeven wordt nu dus de mogelijkheid toegevoegd om het digitale bestand te raadplegen van de sinds 2017 actieve Visipedia wat weer een voortvloeisel is van het samenwerkingsverband tussen Calltech en Cornell.

De eerste reacties zijn wisselend. Van "het maakt de waarnemer lui. Identificatie wordt voor je gedaan" tot "echt een toevoeging. Ik hoef geen vogelboeken meer mee te slepen".

Hoe het ook zij, de markt beslist uiteindelijk. Dat heeft het verleden wel bewezen. Fabrikanten die de boot misten door gebrek aan visie verdwenen of verloren hun dominante marktpositie.
MagLite geloofde niet in Ledverlichting. Zij waren marktleider in zaklantaarns.
Kodak geloofde in fotorolletjes......
Leica in analoge fotografie.....
RobKempers
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 dec 2018, 18:17

Re: prototype van Swarovski

Bericht door RobKempers » 20 sep 2019, 06:57

Ben benieuwd hoe en of dit wordt opgepakt door de vogelaars. Zie het als jaren geleden dat verwende fotografen vast hielden aan dia's en uiteindelijk zijn overgestapt naar digitale fotografie.
jan van daalen
Berichten: 49
Lid geworden op: 05 mei 2018, 09:48

Re: prototype van Swarovski

Bericht door jan van daalen » 20 sep 2019, 17:55

Ja, ik geloof ook dat de toekomst digitaal waarnemen wordt.
De "jeugd" kijkt via hun tablets, zoomen in, leggen het vast en sturen het gelijk door. Bouw daar een warmtebeeld camera in, een lichtgevoelige cel, allerlei apps en...........
Ben heel benieuwd waar het allemaal eindigt :D
jan van daalen
Berichten: 49
Lid geworden op: 05 mei 2018, 09:48

Re: prototype van Swarovski

Bericht door jan van daalen » 28 nov 2019, 14:52

Vandaag het apparaat in mijn handen gehad. 530 gram schoon aan de haak, voorzien van 8x30 optiek en een 10x vergrotende cameralens met beperkte beeldstabilisatie. Leverbaar medio mei 2020 voor rond de 1.800,00 euro.
Gelijk een vergelijkend warenonderzoek gedaan dmv een foto met de IPhone en met de Swarovski van hetzelfde vogeltje op dezelfde afstand van 20 meter.
Herkenning via de app ging niet met de IPhone maar wel via de scope. De 10x vergroting is toch doorslaggevend voor identificatie. Inzoomen met de IPhone gaf kennelijk toch teveel scherpteverlies voor de benodigde identificatie.
Plaats reactie